Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Museum Hengelo

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Historisch Museum Hengelo)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het Historisch Museum Hengelo is een museum in Hengelo in de Nederlandse provincie Overijssel. In het Twents heet het museum ook wel 'Oald Hengel'.

Het Historisch Museum Hengelo is gevestigd in een meer dan 100 jaar oude patriciërswoning in het hart van Hengelo. In 1974 kocht de stichting Oald Hengel met steun van de gemeente Hengelo het pand en startte in 1976 een oudheidkamer. In februari 2004 werd de oudheidkamer officieel een erkend museum: Historisch Museum Hengelo.

Van winkelwoonhuis tot museum

Het huis was oorspronkelijk een winkelwoonhuis dat in 1881 werd verbouwd tot herenhuis. Hier leefde de familie Van Benthem, die goede zaken deed met grond en huizen en bovendien kwekerijen bezat. De langstlevende en oudste dochter Elisabeth van Benthem, ongetrouwd, woonde hier met haar gezelschapsdame en haar gezin tot het overlijden van mevrouw Van Benthem in 1973. Het was de wens van mevrouw Van Benthem dat het huis voor Hengelo behouden zou blijven.

Verbouwingen en renovaties

In 1995 werd er een nieuwe vleugel bijgebouwd voor de hoognodige ruimte. Het oude gebouw werd in 1998 een rijksmonument. Door sloop en bouwwerkzaamheden aan de overkant van de Beekstraat traden in 2000 verzakkingen op en daardoor scheuren in het gebouw. Een uitbreiding en een vernieuwing van de fundering waren nodig om het gebouw te stabiliseren. Tegelijkertijd vond een grondige renovatie van het gebouw plaats. Behalve herstel- en schilderwerk werden de thermostaatgestookte gaskachels vervangen door een centrale verwarming om het klimaat in het museum beter te handhaven. In 2003 is de inrichting geheel vernieuwd en aangepast aan de moderne tijd.

Externe link

Edge-firefox.png 52°16′35″N, 6°49′11″E

Zoek op Wikidata

rel=nofollow